Vad händer om man inte blinkar? – Böter och lagar

Att strunta i att blinka är inte bara vårdslöst och irriterande för övriga trafikanter utan även mycket farligt med förhöjda risker för trafikolyckor.

I trafiken är det viktigt att man är tydlig och visar sina intentioner för andra förare för att undvika trafikolyckor. Det finns flera gånger man måste använda blinkers och att inte använda blinkers kan enligt lag straffa sig med böter.

Böter om du inte blinkar

Blinkers är till för att göra trafiken säkrare och att inte blinka kan utgöra en risk för trafiksäkerheten. Trots att trafiksäkerheten äventyras när man inte använder blinkers är straffet inte särskilt högt i jämförelse med exempelvis att köra mot rött.

Att inte blinka i trafik är straffbart och kan ge böter på 500 kronor. Boten på 500 kronor utfärdas på plats av polisen som en ”blinkersförseelse”. Boten kan även bli högre om du dessutom har kört vårdslöst i samband med den uteblivna blinkningen.

Tänk på att en utebliven blinkning inte bara kan resultera i böter utan även allvarliga trafikolyckor.

När måste man blinka?

Det finns flera gånger då man enligt lag måste blinka i trafik. Om fordonet saknar blinkers måste du som förare istället tydligt visa dina intentioner genom att sträcka ut armen.

Enligt lag måste man blinka vid dessa tillfällen:

  • Vid start och utkörning från vägkant. Du måste alltså blinka när du exempelvis står parkerad på sidan av vägen och ska köra ut.
  • Vid svängning i korsning. Att blinka när man ska svänga i en korsning är ett måste enligt lag och är kanske den mest självklara blinkningen för många.
  • Vändning på väg. Ibland behöver man vända på vägen, exempelvis genom en u-sväng på mindre vägar, och då måste man enligt lag blinka.
  • Utkörning från rondell. Vid utkörning från rondell behöver du blinka höger. Du behöver dock inte, trots att många gör det, blinka vänster vid inkörning i rondell om du ska ta sista avfarten till vänster. Det skadar dock aldrig att vara övertydlig i trafiken, men det finns alltså ingen lag på att man måste blinka vänster i rondellen vid vänstersväng.
  • Byte av körfält. När du byter körfält eller av annan anledning flyttar bilen i sidled behöver du blinka. Det vanligaste gäller filbyte på motorväg, där det även är många struntar i eller glömmer att blinka. Du måste till exempel blinka två gånger när du gör en omkörning och ligger i högerfilen, först en gång från höger till vänster körfält och en gång efter omkörningen från vänster tillbaka till höger körfält.

Sammanfattning

Det är alltså mycket viktigt att blinka, inte bara för att det är straffbart med böter utan även för att undvika trafikolyckor. Det är inte alltid man måste blinka, men blinka hellre för ofta än inte alls om du är osäker på reglerna i en viss situation.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Har du fler frågor? - Kommentera här nedanför.

Rulla till toppen